Z analýzy zabývající se dopadem vyšší DPH v restauracích a hotelech na míru nezaměstnanosti v ČR vyplývá, že v cestovním ruchu a navazujících odvětvích by letos mohlo přijít o práci až 80 tisíc lidí. Tím by se míra nezaměstnanosti zvýšila o dalších 1,5 %. S tím však ministr Škromach nesouhlasí. Podle jeho názoru jsou tyto odhady nadsazené a restaurace mají stále ještě rezervu, aby vyšší DPH unesly. V panu ministrovi zřejmě přetrvává socialistická představa o hospodských zlodějích. A chce jim proto z toho, co nakradou, ještě trochu ukrojit …
Tak to ale bohužel není. Například vyvařující restaurace zaměřená na klienty z dělnických profesí (takových funguje na území ČR několik tisíc) nabízí jídlo s dovozem až na pracoviště za cenu 44 Kč včetně 5% daně z přidané hodnoty. Tato cena je pro odběratele ještě přijatelná, i když už je sama o sobě na hranici možností.


Pokud by podnikatel chtěl zachovat cenu pro zákazníka (44 Kč) i při nové sazbě DPH ve výši 19 %, vydělal by 0,40 Kč na jedné porci! To zřejmě na provoz, včetně mezd personálu, stačit nebude. A když navýší cenu o 14 % stane se jeho produkt méně prodejný. Musí proto začít šetřit a bude jídla rozvážet sám. Tedy udělá ze zaměstnaného řidiče nezaměstnaného.
Prezident Národní federace hotelů a restaurací Roman Vacho řekl, že zvýšení DPH u stravování je vysoce nemorální také proto, že řada restauratérů předělala své provozy tak, aby vyhověly přísným evropským normám. Na tyto přestavby si živnostníci půjčili nemalé prostředky s tím, že budou moci splácet. Stát jim ale chce nyní odebrat 14 % z jejich výnosů.
Protože zejména podnikatelé v regionech s vysokou nezaměstnaností (a tedy nízkou kupní silou) si nebudou moci dovolit zvýšit ceny o 14 %, budou podvádět a kličkovat. V důsledku tak stát vybere zase o něco méně. Podle prezidentky svazu podnikatelů v pohostinství a cestovním ruchu mnoho živnostníků ukončí svoji činnost. „Předpoklad je 15–20 % restaurací,“ dodává Mirka Luprichová.
Nelze než konstatovat, že finanční prostředky, které stát s velkou pompou rozdělí mezi rodiny s dětmi (Špidlovy kompenzace), potichu od nich vybere ve formě vyšší ceny školního stravování a závodního stravování.
Jaký máte názor na zvýšení sazby DPH v pohostinství? Myslíte si, že naši vyjednavači v EU zaspali? Budete jíst v restauracích i po zdražení?