FinExpert.e15.cz

Víme, co jíme? Když ne my, tak kdo?

Pozdní varování vs předčasná panika.
Víme, co jíme? Když ne my, tak kdo?

Čeští zemědělci kvůli epidemii E.coli a sní spojenou mediální odezvou přišli o 64 milionů korun. Pokles tržeb pocítili také obchodníci. „Reálný odhad poklesu maloobchodního obratu z prodeje zeleniny se pohybuje kolem dvaceti procent,“  sdělil ČTK prezident SOCR Zdeněk Juračka.

Obchodníci (Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR) se proto rozhodli pro užší spolupráci s hlavním hygienikem ČR Michaelem Vítem a ředitelem Státní zemědělské a potravinářské inspekce Jakubem Šebestou. Chtějí tak získat možnost včas informovat o případných rizicích a zároveň také zabránit panice, jaká byla spojená s nedávnou epidemií E-coli a stála je značnou část tržeb.

Pro nás spotřebitele je upevnění spolupráce obchodníků s dozorovými orgány určitě dobrá zpráva, nicméně ačkoli zájem o českou produkci a tudíž i podíl její nabídky na trhu stoupá, značná část nabízené produkce je stále zahraničního původu.

Ochrání nás Evropská unie?

Dle evropských veterinárních předpisů výrobci potravin živočišného původu plně ručí za jejich zdravotní nezávadnost. Jsou povinni také zajistit neporušený obal a na něm takové označení, ze kterého je zřejmé, jaká je doba použitelnosti, složení, původ. Je jasné, že dodržování těchto pravidel – stejně jako jakýchkoli jiných – občas není stoprocentní a je třeba je kontrolovat.

Na úrovni Evropské unie by měl nezávadnost potravin, které kupujeme, zaručit Systém RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed), jehož je Česká republika členem od roku 2004.

Jde o propojenou sít, která spojuje země Evropské unie s Evropskou komisí a Evropským úřadem pro bezpečnost potravin. V případě výskytu nebezpečných či takových výrobků, u nichž odebraný vzorek nevyhovuje limitům legislativy EU, je o této skutečnosti informován systém RASFF a jeho prostřednictvím všechny země EU. Národním kontaktním místem (NKM) RASFF v České republice Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) a týdenní přehledy jsou zveřejňovány na stránkách Informačního centra bezpečnostipotravin.

A kdo hlídá kvalitu potravin v České republice ?

Síť institucí, dbajících na nezávadnost potravin, které kupujeme, tvoří:

  • Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) jako orgán státního dozoru zejména nad zdravotní nezávadností, jakostí a řádným označováním potravin. Kontroluje zemědělské, potravinářské a tabákové výrobky v celém řetězci od výrobních podniků, přes dovozce, přepravce a velkosklady až po prodej v obchodní síti.
  • Krajské hygienické stanice (KHS), které mají dozor nad dodržováním hygienických předpisů v zařízeních společného stravování a v restauracích, kontrolují osobní a provozní hygienu ve výrobnách potravin a v provozovnách prodávajících potraviny.
  • Státní rostlinolékařská správa (SRS) dbá na zdravotní nezávadnosti potravin rostlinného původu, např. kontroluje dodržování praxe v ochraně rostlin, zejména při skladování, distribuci a používání rostlin a rostlinných produktů, dále registruje pesticidy a kontroluje dodržování podmínek jejich používání.
  • Státní veterinární správa ČR (SVS ČR) udržuje dozor nad zdravím zvířat, nad dobrým zacházením s nimi, nad zdravotní nezávadností potravin živočišného původu, ochranou našeho území před možným zavlečením nebezpečných nákaz

Spotřebitel není jen pozorovatelem

Mít kvalitní soustavu kontrolních orgánů je fajn, ale nestačí to. A tady vystupuje na scénu další – snad i nejdůležitější kontrolní orgán: spotřebitel. Nejvíce my spotřebitelé bychom měli sledovat kvalitu potravin, upřednostňovat ty kvalitní na úkor levnějších nekvalitních – ale to už je téma na jiný článek.

V případě, že narazíme na zkaženou zeleninu, mouku prolezlou moly, špinavé plesnivé regály, je na nás, nenechat to plavat, ale upozornit dotyčné kontrolní orgány a nabourat tak vžitý předsudek, že my Češi si umíme jen stěžovat, ale jinak nehneme brvou. Ne nadarmo se říká „jaký si to uděláš, takový to máš“.

Jak poznám, na který kontrolní úřad se s podnětem obrátit? (www.viscojis.cz)
Na Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci se můžete obrátit, když v obchodě např.:

  • prodávají potraviny s prošlým datem použitelnosti označené „spotřebujte do ...“
  • pobíhají potkani či lezou brouci
     
  • prodavači sahají na nebalené zákusky rukou a stejnou rukou přijímají peníze
  • prodavač hodí zpět rohlík ze země do regálu k prodeji
  • jsou špinavé regály
     
  • potraviny zapáchají, jsou plesnivé  či viditelně nejsou čerstvé

Na Státní veterinární správu se můžete obrátit, když v obchodě například:

  • v jednom neodděleném chladicím boxu je vedle sebe vystaveno syrové maso a uzeniny
  • maso a salámy jsou zelené  či zapáchají

Na Českou obchodní inspekci se můžete obrátit, když v obchodě například:

  • za zboží účtují vyšší cenu, než jaká je uvedena u zboží v regálu či v ceníku
  • prodejce neposkytuje pravdivé informace o výrobcích
  • nebylo dodrženo deklarované množství výrobku

Na Krajskou hygienickou stanici se můžete obrátit, když ve stravovacím zařízení

  • jsou na příborech či talířích zaschlé zbytky jídla, nádobí je mastné, sklenice jsou upatlané
  • podávané jídlo zaručeně není čerstvé, zeleninová obloha je nahnilá
  • po snědeném jídle vám bylo špatně
Zdroj: www.bezpecnostpotravin.cz, www.viscojis.cz
Další článek


 

celkem 3 komentáře

Nejnovější komentáře

Mrkněte na www.cojime.cz - zajímavé info o jídle, éč...
Jana
11. 10. 2011, 15:49
Nevím jak na Ukrajině, tam jsem zatím nebyl, ale on ...
x
18. 8. 2011, 10:55
To co jíme v ČR by na Ukrajině nikdo nežral. Vždycky...
Karel
16. 8. 2011, 12:04

Další články

Spouštíme nový FinExpert!

Spouštíme nový FinExpert!

Několik posledních měsíců jsme intenzivně pracovali na nové verzi webu FinExpert.cz.

5.  4.  2017  |  Ondráčková Kamila

Sociální pojištění pro OSVČ v roce 2017

Sociální pojištění pro OSVČ v roce 2017

Zálohy živnostníků na sociální pojištění v roce 2017 porostou. Výše zálohy se vypočítává dle zisku v předchozím období. (aktualizováno)

4.  4.  2017  |  Gola Petr  |  9

Velká mapa malého podnikání: kde je konkurence, kde jsou příležitosti?

Velká mapa malého podnikání: kde je konkurence, kde jsou příležitosti?

4.  4.  2017  |  Pospíšil Aleš
Aplikace Záchranka pomáhá už rok. Nic nestojí, ale může být k nezaplacení

Aplikace Záchranka pomáhá už rok. Nic nestojí, ale může být k nezaplacení

3.  4.  2017  |  Pospíšil Aleš  |  1
V Praze je blaze. Z evropských regionů je v HDP na hlavu na 6. místě

V Praze je blaze. Z evropských regionů je v HDP na hlavu na 6. místě

3.  4.  2017  |  Pospíšil Aleš  |  1

Mzdová kalkulačka

Student
Držitel průkazu ZTP/P
Invalidita 1. nebo 2. stupně
Invalidita 3. stupně
Penze / rodičovská dovolená