FinExpert.e15.cz

Tisková zpráva jako nástroj public relations slaví 100 let

V minulém týdnu uplynulo právě 100 let od prvního využití tiskové zprávy jako nástroje public relations.
Na počátku bylo vlakové neštěstí společnosti Pennsylvania Railroad´s 28. října 1906, při kterém na cestě do Atlanty zahynulo 50 lidí. Souprava vykolejila na mostě a spadla do místního toku. Tehdy neznámý Ivy Lee ihned rozeslal médiím informaci - tiskovou zprávu, v níž z pozice železniční společnosti objasňoval okolnosti neštěstí a zároveň zval novináře a fotografy k návštěvě obtížně přístupného místa speciálním vlakem. Například list New York Times byl tak nadšen novým přístupem v informování, že na svých stránkách otisknul doslovně celou tiskovou zprávu.

Postup drah díky Ivu Lee, otci moderního PR, sklidil pozitivní ohlas veřejnosti za otevřenost a čestný přístup, vysvětluje Jakub Lohniský z Relative PR, který se zabývá historií public relations. O výročí tiskové zprávy informovala americká marketingová média jako SearchengineWatch, jubileum vyplývá i ze světové encyklopedie Wikipedia.

Tiskové zprávy jsou nástrojem nejen pro novináře

Tisková zpráva, informace pro tisk, sdělení pro média, stanovisko pro novináře - to jsou různé názvy pro nejpoužívanější PR nástroj firem, nadací, státních i samosprávných subjektů při komunikaci s médii a veřejností. Pomocí tiskových zpráv sdělují své úspěchy, ocenění, hospodářské výsledky, zajímavé kontrakty či personální změny.

Na druhou stranu vhodně zformulované a načasované informace mohou zmírnit dopady negativních událostí na reputaci firmy. Tiskové zprávy připravují a rozesílají relevantním novinářům jménem zastupovaných subjektů pracovníci specializovaných PR agentur nebo přímo zaměstnanci marketingových oddělení firem. Novinový článek je na rozdíl od tiskové zprávy kompilací faktů, které dává dohromady s objektivním nadhledem samotný novinář a tisková zpráva je jedním z jeho zdrojů.

Tiskové zprávy jsou dnes nejčastěji distribuovány elektronickou poštou, občas formou dopisu či s pomocí kurýrních služeb. PR agentury někdy ukládají tiskové informace na webové stránky a médiím rozesílají jen internetové odkazy na ně.

Zejména ve Spojených státech se prosazuje trend, kdy firmy a PR agentury pověsí tiskovou zprávu na internet. Novináři využívají technologii RSS, která jim umožňuje vyhledat na internetu pouze tiskové zprávy z oborů jejich zájmu. Praxe rozesílání tiskových zpráv čelila problémům v souvislosti se zpřísněním režimu tzv. antispamového zákona před  dvěma lety. Novináři tak mohou lépe čelit zahlcování elektronické poštovní schránky stovkami, pro jejich práci nerelevantních, informací.
Další článek