FinExpert.e15.cz

Stravenky mají opět namále

Povede rušení stravenek k propadu poptávky v restauracích v čase oběda? Jak zareagují restaurace? Čeká nás zvyšování cen?
Stravenky mají opět namále

Celých 79 % provozovatelů restaurací domnívá, že by lidé kvůli zrušení stravenek omezili návštěvy restaurace v době oběda.

V důsledku tohoto očekávají pokles tržeb o přibližně 24 % a přesun poptávky z provozoven veřejného stravování do maloobchodu – lidé si místo pořádného oběda zaskočí pro studené jídlo do obchodu. Ceny obědů totiž pro zákazníky stoupnou a ne všichni budou ochotni platit vyšší částky.

Restauratéři dále tvrdí, že zrušení stravenek by vedlo k potřebě kompenzovat ztráty plynoucí ze snížených tržeb prostřednictvím propuštění části zaměstnanců (45 %), zrušení zvýhodněných poledních menu (45 %) a také zvýšení ceny nabízených jídel (43 %). Dokládá to výzkum agentury Factum Invenio z května 2011.

Stávající systém stravenek majitelé restaurací považují za efektivní a to nejen z pohledu obchodního, ale i zdravotního, neboť motivuje k pravidelnému stravování a zrušení stravenek povede ke zhoršení stravovacích návyků pracujících lidí. Makroekonomickým důsledkem pak dle nich bude snížení daňových odvodů státu například na DPH. Samozřejmě, že restauratéři sledují především vlastní, obchodní zájmy, ale něco na tom bude.

Zrušení daňové úlevy = konec stravenek?

Abychom byli přesní, je třeba říci, že ministr financí Kalousek se v rámci daňové reformy nechystá rušit stravenky jako takové, ale jejich daňové zvýhodnění, což ovšem s velkou pravděpodobností povode právě k tomuto kroku ze strany zaměstnavatelů. Ti si nyní mohou „dát do nákladů“ 55 procent hodnoty stravenky. Pokud by i tento příspěvek musely klasicky danit, dvě třetiny by jej údajně zrušily (Factum Invenio).

Kalousek argumentuje, že rušení daňového zvýhodnění je součástí zjednodušování výběru daní a odstraňování nepřeberného množství výjimek. Výjimek chce zrušit hned 28. Místo dotací na stravenky chce zavést jednotný paušál ve výši 250 Kč, který si každý zaměstnanec bude moci odečíst z daní.

Unie zaměstnavatelských svazů kontruje tím, že místo aby vláda ušetřila, ztratí kvůli výpadku příjmů zhruba devět miliard korun ročně. Navíc paušál zdaleka nepokryje příspěvky na stravování v současné výši (dle UZS přes 700 Kč měsíčně) a díky neúčelovému charakteru postrádá i motivující prvek. Proti je i Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR.

Pokles tržeb restauratérů povede nejen k tlaku na úspory, propouštění zaměstnanců a ke snížení daňových odvodů. Restaurace, které jsou na stravování zaměstnanců do značné míry závislé, nemusí tento pokles ustát – nebo se toho alespoň dle průzkumu mnohé obávají.

  • stravenky používá 27 % českých zaměstnanců, což je 1,3 milionu lidí
  • svým zaměstnancům stravenky nabízí 60 000 firem
  • 22 miliard korun je hodnota stravenek, které se za rok vydají
Zdroj: Ihned.cz

Chceme odstranit diskriminaci

Na zrušení zvýhodnění stravenek a příspěvku na závodní stravování chce ministerstvo financí ušetřit 5,2 miliardy. Nicméně jako hlavní důvod uvádí odstranění diskriminace zaměstnanců, kdy stravenky dostávají pouze někteří. Stravenky dnes ale poskytuje 70 % firem a záleží přitom jen na jejich vůli, zda zaměstnavatel tento benefit poskytuje může hrát roli při výběru zaměstnání.

Zrušení je navíc krok, který v konečném důsledku zatíží všechny zúčastněné: stát, firmy i zaměstnance. Navrhovaný paušál státní rozpočet zatíží odhadem ve výši 12 miliard korun (AMSP ČR) a předpokládaný daňový výnos ze zrušení výhody bude pouze ve výši přibližně 5 miliard korun. Stačí jednoduchá matematika ke spočítání, kolik stát ušetří, resp. neušetří.

Návrh na zrušení daňových výhod je součástídaňové reformy, kterou v polovině března představil ministr financí Miroslav Kalousek z TOP 09. V případě schválení má začít platit od roku 2013.

Další článek


 

celkem 14 komentářů

Nejnovější komentáře

Dalsi clanek bez presneho popisu. Bude tech 250 Kc s...
MP
23. 6. 2011, 10:55
Tech prvnich 30% je urcite presne cislo. Ovsem to dr...
Noxik
22. 6. 2011, 15:51
No pokud restauratéři mají zisk na jednom obědě jen ...
kawasaki
22. 6. 2011, 10:39
Nevim, ja zareaguji restaurateri a provozovatele zav...
Clight
22. 6. 2011, 08:37
Stravenky jsou tusim v zakone definovany nejak jako ...
Noxik
21. 6. 2011, 14:46

Další články

Spouštíme nový FinExpert!

Spouštíme nový FinExpert!

Několik posledních měsíců jsme intenzivně pracovali na nové verzi webu FinExpert.cz.

5.  4.  2017  |  Ondráčková Kamila

Sociální pojištění pro OSVČ v roce 2017

Sociální pojištění pro OSVČ v roce 2017

Zálohy živnostníků na sociální pojištění v roce 2017 porostou. Výše zálohy se vypočítává dle zisku v předchozím období. (aktualizováno)

4.  4.  2017  |  Gola Petr  |  9

Velká mapa malého podnikání: kde je konkurence, kde jsou příležitosti?

Velká mapa malého podnikání: kde je konkurence, kde jsou příležitosti?

4.  4.  2017  |  Pospíšil Aleš
Aplikace Záchranka pomáhá už rok. Nic nestojí, ale může být k nezaplacení

Aplikace Záchranka pomáhá už rok. Nic nestojí, ale může být k nezaplacení

3.  4.  2017  |  Pospíšil Aleš  |  1
V Praze je blaze. Z evropských regionů je v HDP na hlavu na 6. místě

V Praze je blaze. Z evropských regionů je v HDP na hlavu na 6. místě

3.  4.  2017  |  Pospíšil Aleš  |  1

Mzdová kalkulačka

Student
Držitel průkazu ZTP/P
Invalidita 1. nebo 2. stupně
Invalidita 3. stupně
Penze / rodičovská dovolená