Ve stravenkách každoročně projíme 15 miliard. I přestože restaurace přijímají stravenky v 70 %, příliš nadšené z nich nejsou. Nejraději by s nimi skoncovaly. Majitelé restaurací mají pocit, že dotují stravenkou společnosti, protože poplatky jsou až sedmkrát vyšší než poplatky u plateb kartou. Informovala Ekonomika ČT24.
Je jasné, že pokud v restauraci zaplatíme v hotovosti, nestojí to nic. Ovšem v případě platby kartou už musí provozovatelé restaurací platit jedno procento z platby. A v případě stravenek to může být až 7 %.
„Stravenky rozvážíme do tří různých stravenkových společností, kde je teprve uplatníme. Kdybychom chtěli peníze hned, je tam další poplatek,“ řekl obchodní ředitel Sklizeno Food Jan Langer. Peníze za stravenky odesílají obchodníkům firmy na účet obvykle do jednoho měsíce.
Pokud restaurace denně vydají 300 až 400 obědů, a stravenkou bude platit třetina zákazníků, restaurace musí na provizích denně zaplatit 600 až 1000 korun. Restaurace tak samozřejmě musí zvýšit ceny. Takže to v závěru zaplatí zákazník. Proto je pro zrušení stravenek 56 % stravovacích zařízení.
Naopak zaměstnavatelé stravenkám fandí, protože jsou pro ně daňově výhodné.