FinExpert.e15.cz

Potraviny u nás a v Německu: Když totéž není totéž

Potraviny v Česku jsou méně kvalitní a často dražší než německé.
Potraviny u nás a v Německu: Když totéž není totéž

„Firmy nemají povinnost uvádět na trh totožný výrobek stejné značky ve všech zemích Evropské unie,“ sdělil všem spotřebitelům Frederic Vincent, mluvčí komisaře pro zdravotnictví a politiku spotřebitele Johna Dalliho. V překladu „pokud žijete na východě“, smiřte se s tím, že vaše potraviny jsou často méně kvalitní, než v Německu, Francii či Británii.

U kvality to ale nekončí, v mnoha případech jsou například české potraviny méně kvalitní a zároveň dražší než německé. Že to zní nelogicky? Zkuste si zajet nakoupit kousek za západní hranici. Zjistíte, že za stejnou nebo dokonce nižší cenu koupíte zboží o úroveň lepší.

Jistě jste postřehli i diskuzi nad podezřením, že ty samé firmy dovážejí na různé trhy stejné produkty s různým složením. Podezření se potvrdilo a odpověď je obdobná: „EU nemůže firmám nařídit, že musí pro všechny trhy produkovat stejné produkty. Důvodem odlišností mohou být odlišné chuti spotřebitelů“ vysvětluje Paul Polman, generální ředitel společnosti Unilever. Vyjádření ohledně chutí spotřebitelů je ale velmi alibistické. Například testy ohledně Coca-Coly dle serveru Sme.sk testy potvrdily, že pro slovenský, bulharský, maďarský a rumunský trh obsahuje isoglukózu, zatímco ta, která přijde na český, německý, polský a rakouský trh, je dochucená cukrem. A důvodem určitě nebude odlišný apetit Evropanů.

Český ministr zemědělství Fuksa pak dodává, že jediná cesta, jak se může zákazník bránit je, že bude upřednostňovat výrobky, jejichž složení mu vyhovuje. Prý stačí, když budeme důkladně zkoumat etikety zboží, které kupujeme. To se nám ty nákupy protáhnou, když budeme studovat každou etiketu s předpokladem, že potravina nemusí být kvalitní, a je to tak přijatelné.

Nejvyšší DPH na potraviny v EU? Skoro

Také plánované zvýšení DPH bude mít na kvalitu potravin negativní vliv. Vyšší DPH u potravin než je navrhovaných 17,5% má v Evropě jen Slovensko a Dánsko. Podle komory zdražení pocítí zejména lidé s nižšími příjmy a lze očekávat zvýšený přesun poptávky od kvalitních potravin k levným dovozovým, čehož dovozci samozřejmě využijí.

Prezident Agrární komory Jan Veleba navíc tvrdí, že v důsledku růstu ceny bude pokračovat i tlak na růst dovozu nejméně kvalitních partií masa a masných odpadů. A komora vidí přímou souvislost mezi pravidelnou konzumací nekvalitního červeného masa a například výskytem rakoviny tlustého střeva, u níž je Česká republika na předních příčkách mezi zeměmi celého světa.

Pokud bychom chtěli ušetřit na nákupu potravin, měli bychom jet nakupovat do Polska. Vyplývá to ze srovnání cenové úrovně potravin, alkoholu a tabákových výrobků Eurostatu. Levnější je v Polsku maso, mléko, sýry a vejce, cigarety a jiné tabákové výrobky. Celkové rozdíly v cenové úrovni ovšem nejsou příliš výrazné, takže pokud nemáte hranice „co by kamenem dohodil“, nevyplatí se vám to.

Nakupujte bezpečně a kvalitní potraviny

Jak tedy postupovat, abychom kupovali pouze kvalitní potraviny? Kdo nám to zaručí? Zdá se, že nikdo. Čemu je dobré při nákupu potravin věnovat pozornost, radí Ministerstvo zemědělství:

  • zásadně nekupovat potraviny bez patřičného označení
  • nekupovat chlazené potraviny, které jsou umístěny mimo chladicí box
  • nekupovat potraviny, u kterých nebyla dodržena předepsaná teplota skladování
  • při větším nákupu nakupujte chlazené a mražené potraviny jako poslední a přepravujte je tak, aby bylo odděleno zejména syrové maso a drůbež od ostatních potravin
  • potraviny, ze kterých může vytékat nějaká tekutina (maso, ryby, kysané zelí apod.) vložte do sáčků nebo samostatných tašek, protože hrozí riziko křížové kontaminace
  • při nakupování vždy kontrolujte neporušenost obalu, je nepřípustné obal opravit přelepením
  • u vakuově balených potravin není povoleno prodávat potraviny s nezatavenými obaly
  • na etiketách balených potravinářských výrobků si všímejte označení „Spotřebujte do“ (datum použitelnosti, po kterém již nesmí být výrobek prodáván) nebo „Minimální trvanlivost do“ (po tomto datu mohou být takto označené výrobky prodávány pouze, pokud jsou zdravotně nezávadné a musí být jako prošlé označeny a v prodejně odděleně umístěny)
  • nekupovat rozmražené potraviny, jejich prodej není povolen
  • mraženým potravinám, které jsou obaleny větším množstvím ledu, se raději vyhněte. Je to známka toho, že potravina byla už jednou rozmražena a pak zase zamražena, čímž hrozí nejenom ztráta jakosti potraviny, ale i vyšší riziko infekce
  • plesnivé a nahnilé potraviny, např. ovoce nebo zelenina, jsou zdravotně závadné, protože mohou obsahovat takzvané mykotoxiny – jedy tvořené plísněmi. Vykrájení poškozených a nahnilých částí nestačí. I zdánlivě zdravá část potraviny, která vám zbude po vykrojení nebo odstranění plísně z povrchu (např. u marmelády), může být, a často také je, nakažena
  • nekupovat potraviny s patrnou změnou barvy
  • na čerstvé potraviny nikdy nesahejte holou rukou, k ověření čerstvosti potravin včetně pečiva používejte mikrotenový sáček nebo jednorázové rukavice. V civilizovaných prodejnách je mají. Nebojte se také upozornit zaměstnance obchodu nebo zákazníky na jejich nevhodné chování při „osahávání“ nebalených potravin, například pečiva, trvanlivých masných výrobků a sýrů, holou rukou
  • při nákupu si všímejte chování a oblečení prodavačů. Pokrývka hlavy, čistota jejich oblečení mohou naznačit, jak čisto je v celém obchodě
  • nekupujte potraviny zbytečně do zásoby, můžete tak zabránit jejich možnému zkažení
  • po nákupu je nejvhodnější dopravit potraviny ihned domů. Rozhodně nenechávejte nakoupené potraviny ve vozidle na slunci. Vysoká teplota se totiž rázem výhodnou pro mikroorganizmy, které se ve vašich potravinách ihned rozmnoží a znehodnotí vám celý nákup
  • po příjezdu domů vložte chlazené a mražené potraviny co nejrychleji do chladničky či mrazáku

Vzhledem k trendu dovozu i nekvalitních potravin je třeba dodat ještě jeden bod: opravdu čtěte etikety a hlídejte Ečka.

Je důležité dát si pozor na skryté přísady jako barviva, konzervanty, emulgátory a ztužovadla, které mohou způsobovat bolesti hlavy, astma, alergie nebo hyperaktivitu u dětí. Mnoho potravin je s cílem dosažení větší atraktivity na pohled dobarvováno, vyhýbejte se umělým barvivům a také konzervantům, prodlužujícím trvanlivost. Mimochodem existují i neškodné, přírodní konzervanty, např. kyselina citrónová a kyselina askorbová, které jsou pro náš organismus neškodné.

Zdroj: www.penize.cz, www.ihned.cz, www.mzcr.cz, www.sme.sk

 

Další článek


 

celkem 18 komentářů

Nejnovější komentáře

Re: V článku je zmíněno, že Coca-Cola, ale nejen ta ...
Lada
1. 7. 2015, 16:36
Re: Proč si myslíme, že máme mít stejně kvalitní pot...
Lada
1. 7. 2015, 15:59
V článku je zmíněno, že Coca-Cola, ale nejen ta je v...
Pavel
16. 8. 2011, 07:44
Nadnárodní společnosti nás jasně šidí. Vydělávají u ...
Jiřinka
12. 8. 2011, 11:39
Jak píšou: Jezte pestrou stravu a nemusíte řešit tyh...
ingvlk
4. 8. 2011, 09:40

Další články

Spouštíme nový FinExpert!

Spouštíme nový FinExpert!

Několik posledních měsíců jsme intenzivně pracovali na nové verzi webu FinExpert.cz.

5.  4.  2017  |  Ondráčková Kamila

Sociální pojištění pro OSVČ v roce 2017

Sociální pojištění pro OSVČ v roce 2017

Zálohy živnostníků na sociální pojištění v roce 2017 porostou. Výše zálohy se vypočítává dle zisku v předchozím období. (aktualizováno)

4.  4.  2017  |  Gola Petr  |  9

Velká mapa malého podnikání: kde je konkurence, kde jsou příležitosti?

Velká mapa malého podnikání: kde je konkurence, kde jsou příležitosti?

4.  4.  2017  |  Pospíšil Aleš
Aplikace Záchranka pomáhá už rok. Nic nestojí, ale může být k nezaplacení

Aplikace Záchranka pomáhá už rok. Nic nestojí, ale může být k nezaplacení

3.  4.  2017  |  Pospíšil Aleš  |  1
V Praze je blaze. Z evropských regionů je v HDP na hlavu na 6. místě

V Praze je blaze. Z evropských regionů je v HDP na hlavu na 6. místě

3.  4.  2017  |  Pospíšil Aleš  |  1

Mzdová kalkulačka

Student
Držitel průkazu ZTP/P
Invalidita 1. nebo 2. stupně
Invalidita 3. stupně
Penze / rodičovská dovolená