Praha, 22. března 2012
Údaje o stavu zpracování drůbeže v letech 2010 a 2011 potvrzují stálé prohlubování krize ve zpracovatelském průmyslu. Stav veterinárních prohlídek, tedy počet kuřat zabitých u českých zpracovatelů, se meziročně snížil o 11 %. V přesných číslech to znamená snížení z 124 936 028 poražených kusů na 111 481 389 kusů. Pokračující stupňování krize potvrzují i čísla z Českého statistického úřadu, podle kterého klesla výroba drůbežího masa v ČR téměř o desetinu.
I přes odstrašující statistiky a tlak trhu jsou v ČR drůbežářské závody, kterým se za podpory českých obchodních řetězců daří. Příkladem je meziroční obrat Drůbežářských závodů Klatovy, který vzrostl o 23 %. „Zaměřili jsme se na podporu výrobců brojlerových kuřat v co nejbližším okolí naší společnosti a na rozvoj nových výkrmových kapacit, tím se nám podařilo oproti globálním trendům zajistit rozvoj naší společnosti,“ uvádí Kamila Heppová ze společnosti Drůbežářské závody Klatovy a dodává: „To by nebylo možné bez podpory našich odběratelů preferujících české výrobky. Mezi ty největší patří například Penny market, který prodává výhradně drůbež českého původu a v roce 2011 zvýšil odběr našich produktů na objem v hodnotě 20 milionů Kč měsíčně. To nám pomohlo pokračovat v rozvoji naší společnosti.“
Obecně zhoršující se situace v České republice není pro české firmy v tomto odvětví žádnou novinkou. Jedná se spíše o dlouholetý scénář ve zpracování červeného masa. Přetrvávající ekonomické problémy výkrmu kuřat, stagnace výstavby moderních výkrmových kapacit a minimální investice do rekonstrukcí a oprav to jen potvrzují. „Stav drůbežářství v ČR je alarmující, zvláště při neměnících se odhadech spotřeby kuřecího masa v roce 2012, která by se měla pohybovat zhruba na úrovni předchozího roku. Důvodem poklesu české produkce je zejména zvyšující se podíl levnějších dovozů kuřat z ciziny,“ vysvětluje obecně záporné statistiky Kamila Heppová.