Zavřou po zavedení elektronické evidence tržeb (EET) malé hospody na vesnicích? Vyloučit se to rozhodně nedá, dle průzkumu společnosti Storyous máme v ČR zhruba 5 700 venkovských hospod, kde si štamgasti krom piva, limonád, turecké kávy či alkoholu dávají utopence nebo sekanou.
Jejich zákazníci jsou konzervativní, stejně tak hospodští. Právě ti nechávají EET na poslední chvíli a možná evidenci nestihnou vůbec. Evidovat přitom mají už od prosince. Z průzkumu plyne, že pro hospodské je jakýkoli zásah do jejich aktuálního řádu velmi obtížný, mají obavy, že i taková změna, jakou je nutnost vydávání účtenek, naruší dlouhá léta budovaný ekosystém, na který jsou zvyklí.

Na seznamu „EET - ohrožených druhů” gastronomických podniků je i klasická česká „čtyřka“ (obr.: storyous.cz)
Maloměstská kavárna, cukrárna nebo vinárna, tuto definici splňuje zhruba pět tisíc subjektů. Nejohroženější jsou ty, které se nacházejí mimo největší turistická centra a slouží především místním obyvatelům.
Často se jedná o podniky, pro které je prodej občerstvení jen jedním ze způsobů obživy. Jejich společnou charakteristikou bývá to, že se jedná o rodinné podniky, provozované již druhou generací. U těchto provozovatelů je společným jmenovatelem to, že by chtěli EET zavést, ale stále tápou. Nevyznají se v podmínkách, zároveň se bojí, že zvolí zbytečně drahé řešení – což by mohlo znatelně zasáhnout jejich rozpočet.
Stánky s prodejem jídla a pití přijdou na řadu až od 1. března 2018.
A konečně zde máme bufety, stánky a malé jídelny. Těch je podle statistik 2 300, jejich počet však bude pravděpodobně vyšší. Na část z nich se nově vztahuje výjimka ze zákona – ti, kteří nemají vlastní zázemí v podobě stolů a židlí, tržby evidovat nemusí. V ostatních případech se rovněž jedná o ohrožené podniky.
V této kategorii platí, že tato zařízení jsou často nízkoobratová. Zavření svého podniku, který je většinou pouze přivýdělkem, se tak dle průzkumu jeho majiteli může zdát jako logičtější krok, než mít starosti se zavedením elektronické evidence...
Suma sumárum, ohrožených podniků je zhruba 13 až 15 tisíc, nepříliš pozitivně působí i zjištění, že EET odkládá zhruba 25 tisíc subjektů v pohostinství.
Kolik hospod podle vás kvůli EET zavře?