FinExpert.e15.cz

Exotické ovoce aneb pastva nejen pro oči

O tom, že ovoce má být nedílnou součástí naší stravy, nemusíme nikoho dlouho přesvědčovat. Pádný argument proč jej konzumovat naleznete v široké škále vitamínů, které ve větší či menší míře obsahuje, nemluvě o prospěšnosti vlákniny, jež má blahodárný vliv na organismus.
Exotické ovoce aneb pastva nejen pro oči

Pokud mluvíme o ovoci, každému se nejdříve vybaví naše tradiční druhy jako jsou například jablka, hrušky, švestky, meruňky apod. Kromě těchto druhů ovoce mají také pomeranče, banány či mandarinky na našem jídelním stole své pevné místo, i když jsme je před několika lety považovali za exotické a nedostatkové zboží. Stále více se však v obchodech objevují i opravdu netradiční exotické druhy, které na první pohled neinformovanému zákazníku mnohdy k jídlu ani nepřipadají.

Nakupujte obezřetně

Právě v těchto dnech můžete v obchodech nakupovat ovoce ze subtropických a tropických oblastí, které pomáhá na našem trhu překlenout nedostatek čerstvého tuzemského ovoce a jak se zdá poptávka po něm rok od roku roste. Prodejci na tuto situaci bystře zareagovali, takže koupit si některý druh dříve neznámého tropického ovoce je možné téměř v každém supermarketu, hypermarketu, nebo přímo ve specializované prodejně. Pokud jste se s některými druhy ještě nesetkali, budete překvapeni zejména barvou, chutí a nezvyklým tvarem exotického ovoce. Zaskočit vás však může i poměrně vysoká cena u některých druhů ovoce.

Abyste si koupili opravdu kvalitní tropické ovoce, musíte postupovat při jeho koupi mnohem více ostražitěji, než u našich obvyklých druhů. Při koupi si uvědomte, že na rozdíl od domácího ovoce se tropické ovoce zřídkakdy dělí do jakostních tříd. Je tedy jen na vaší obezřetelnosti, jaké ovoce se vyberete. Bývá pravidlem, že tropické ovoce je velmi citlivé na nízké teploty. Již při teplotě těsně kolem nuly může dojít k jeho poškození. Z tohoto důvodu vyplývá, že by se kupující měl vyvarovat nakupování ovoce u venkovních stánků.

Jinak pro koupi platí obdobná pravidla jako při nákupu našeho tradičního ovoce, tedy kupovat jen na pohled zdravé, čisté, čerstvé a nepoškozené kusy. Většina kupovaného ovoce je určena k okamžité spotřebě. V případě, že ještě není úplně zralé, uchovávejte jej doma při pokojové teplotě.

Granátové jablko
Granátová jablka se dováží ze Středomoří a oblastí Kavkazu a patří mezi nejstarší známé ovoce. Kulaté plody mají hladkou kožovitou slupku, která se po dozrání zbarví rudožlutě. Pod slupkou najdete sladká červená zrníčka, která se jí syrová. Své uplatnění najdou i v kuchyni například při přípravě omáček, nebo do ovocných a zmrzlinových pohárů. Nejlepší chuť mají vyzrálé plody co nejdříve po očesání. Rozpoznáte to tak, že slupka je hnědá, nebo rudožlutá a navíc s leskem. Granátové jablko bude zdrojem železa pro váš organismus a za jeden kus zaplatíte 35-40 Kč.

Kiwano
Pěstuje se zejména na Novém Zélandu, Itálii a Izraeli. Poznáte jej podle charakteristického tvaru - bodlákový meloun. Nejčastěji má podlouhlý žlutooranžový plod s ostny a obsahuje rosolovitou, tmavozelenou dužinu s množstvím zrníček a má osvěžující šťavnatou chuť. Obsahuje draslík a hořčík a používá se obdobně jako kiwi.

Ananas
Ananas se pěstuje v tropických a subtropických oblastech. Plody jsou sladké a dužnaté. Skoro 90% ananasu tvoří voda, dále obsahuje vitamin C a enzym bromelin, který odbourává bílkoviny. Často se kompotuje a využívá k přípravě ovocných salátů, někdy se i suší a zpracovává na šťávu a jam. Pokud ho ale chcete čerstvý, zaplatíte okolo 60 Kč za kus. Nedozralý plod můžete po omezenou dobu skladovat, je však citlivý na otlačení. Zralý plod rozeznáte tak, že snadno vytrhnete lístky z jejich cho-cholu a navíc pronikavě voní.

Papája
Papája tvarem připomene naši hrušku a jí se výhradně čerstvá, tepelně ji neupravujte. Nyní se pěstuje v Africe a Jižní Americe. Papája má žlutou a sladkou dužninu připomínající meruňku. V dutém vnitřku najdete mnoho černých jader, která se nejí. Ovoce obsahuje beta-karoten, vitamin C a menší množství vápníku a železa. Plnou zralost má papája tehdy, když její povrch začíná žloutnout a na dotyk měknout. Pokud jste ochotni vytáhnou z peněženky za kus i přes 60 Kč, můžete si opravdu pochutnat.

Limeta
Náhradou za citron poslouží právě tento druh ovoce, který má svůj původ v Indii. Plody se vzhledem i chutí podobají citronům, jsou ovšem aromatičtější i pikantnější. Šťáva z limet je zdrojem vitaminu C, A a dalších minerálních látek. Bez limet se neobejde žádný barman, je součástí mnoha míchaných alkoholických i nealkoholických nápojů. Zralost rozpoznáte stejně jako u nám dobře známých citronů. Pokud si v obchodě navážíte jedem kilogram limet, váš nákup bude přibližně o 100 Kč dražší.

Mango
Mango má svůj původ v Indii, v současnosti se pěstuje v Jižní Americe. Typickým znakem je ováný plod zelené až žlutočervené barvy. Mango obsahuje beta-karoten, vitamin E,C a dále vápník, hořčík, železo i jod. Mango se nechává dozrát tak dlouho, dokud nezměkne a nezačne vonět. Chuť manga může být různá, od velice sladké až po kyselkavou. V kuchyni najde uplatnění při přípravě salátů, kompotu a zmrzliny. Jeden kus může stát asi 25 Kč.

Mochyně
Z Afriky a Jižní Ameriky se k nám dováží mochyně–malé zelenožluté bobule, které jsou uzavřeny ve světle hnědém kalíšku. Svou sladkokyselou chutí vám bobule připomene ananas. Dopřát si ji můžete jak v ovocných salátech, ale třeba i jako kompot či kandované ovoce. Konzumací mochyní bude vaše tělo bohatší o vitaminy A,B i C. K jídlu jsou vhodné jednotlivé kusy tehdy, když bobule nejsou na dotyk zcela tvrdé.

Nashi (čti: naši)
Nashi přezdívaná jako tzv. japonská hruška, nebo jablko (podle druhu odrůdy) má svůj původ v Japonsku. Pod žlutou slupkou najdete sladkou dužninu. Stačí tedy plod řádné umýt, zbavit jádřince a sníst stejně jako jablko či hrušku. Plody jsou choulostivé na pomačkání a na rozdíl od hrušek při dozrávání nezměknou. Za jeden kus nashi zaplatíte do 10 Kč. Nakrájené se hodí do ovocných salátů a moučníků, ovšem ihned po nakrájení jednotlivé části zakapejte citrónovou šťávou, aby nezčernaly.

Avocado
Avocado se dováží ze zemí kolem Středozemního moře a z afrických zemí. Plody mají většinou hruškovitý tvar a jí se syrové. Je známo několik desítek druhů lišících se tvarem i barvou. Sklízí se nedozralá, a proto je nechejte několik dní uležet za pokojové teploty, dokud nezměknou. Jakmile se jejich povrch poddává tlaku prstu, nastává nejvhodnější čas na jejich konzumaci. Požíváním avocada příznivě ovlivňujete hladinu cholesterolu v krvi. Ke koupi jednoho kusu si nachys-tejte asi 25 Kč.

Grapefruit
Grapefruit - druh citrusového ovoce (tvarem i barvou připomíná pomeranč), který se pěstuje v tropických a subtropických oblastech. Konzumuje se stejně jako pomeranč a vašemu tělu prospěje velkým množstvím enzymů, které podporují látkou výměnu, vápníkem, hořčíkem a vitaminem C. Vyzrálý plod má obvykle žlutou barvu a voní. Za kilogram zaplatíte 25-35 Kč.

Kokos
Z tropických oblastí se k nám dováží kokos. Z plodu kokosové palmy se využívají všechny jeho části, ale konzumuje se jen tekutina a dužina. Má vysoký obsah tuku, draslíku, fosforu a železa a vitaminů B. Kokosové mléko je osvěžující a výživný nápoj.

Závěrem

Každý z výže uvedených druhů ovoce je nezanedbatelným zdrojem vitaminů a minerálních látek. Pro svoji nízkou energetickou hodnotu může být exotické ovoce vítaným pomocníkem při boji s nadbytečnými kilogramy, ale třeba i netradičním oživením rodinných oslav a banketů s přáteli. Kdo ještě některý druh neochutnal, měl by tak určitě učinit. Třeba mu zachutná natolik, že se stane zpestřením jeho jídelníčku.

Další článek


 

Související články


celkem 3 komentáře

Nejnovější komentáře

Re: Myslíme to dobře, děláme....
Zdeněk Mitáček
28. 2. 2005, 18:16
Myslíme to dobře, dělamé to špatně II
Inkognito
28. 2. 2005, 15:28
Myslíme to dobře, ale děláme to špatně
Brouček
28. 2. 2005, 09:34

Další články

Spouštíme nový FinExpert!

Spouštíme nový FinExpert!

Několik posledních měsíců jsme intenzivně pracovali na nové verzi webu FinExpert.cz.

5.  4.  2017  |  Ondráčková Kamila

Sociální pojištění pro OSVČ v roce 2017

Sociální pojištění pro OSVČ v roce 2017

Zálohy živnostníků na sociální pojištění v roce 2017 porostou. Výše zálohy se vypočítává dle zisku v předchozím období. (aktualizováno)

4.  4.  2017  |  Gola Petr  |  9

Velká mapa malého podnikání: kde je konkurence, kde jsou příležitosti?

Velká mapa malého podnikání: kde je konkurence, kde jsou příležitosti?

4.  4.  2017  |  Pospíšil Aleš
Aplikace Záchranka pomáhá už rok. Nic nestojí, ale může být k nezaplacení

Aplikace Záchranka pomáhá už rok. Nic nestojí, ale může být k nezaplacení

3.  4.  2017  |  Pospíšil Aleš  |  1
V Praze je blaze. Z evropských regionů je v HDP na hlavu na 6. místě

V Praze je blaze. Z evropských regionů je v HDP na hlavu na 6. místě

3.  4.  2017  |  Pospíšil Aleš  |  1

Mzdová kalkulačka

Student
Držitel průkazu ZTP/P
Invalidita 1. nebo 2. stupně
Invalidita 3. stupně
Penze / rodičovská dovolená