Finanční gramotnost stále ještě není v ČR na žádoucí úrovni, mnozí lidí tak třeba vůbec netuší, co to je daň z přidané hodnoty, jak funguje a že ji skrytě platí v ceně prakticky úplně čehokoli, co si jako konečný zákazník koupí. Jde o jednu z tzv. nepřímých daní, kdy osoba plátce a poplatníka není shodná (platí zákazník podnikateli, státu odvádí podnikatel). V souvislosti se zavedením Elektronické evidence tržeb (EET) totiž došlo k jejímu snížení, a to u stravovacích služeb a nealkoholických nápojů. Ty byly od 1. prosince 2016 přeřazeny ze základní 21% sazby do první snížené 15% sazby. Příklad: za meníčko v ceně 100 Kč zůstane podnikateli v kapse nově 87 Kč, před zavedením EET to bylo necelých 83 Kč.
Z každé stovky za jídlo a nealko zůstane hospodě o 4 Kč navíc
Ministerstvo financí tak odstranilo nelogičnost sazeb vstup/výstup (restaurace nakupují potraviny s 15% sazbou) a za druhé kompenzovalo náklady na EET těm, kteří poskytují stravovací služby. A za třetí byl narovnán stav, kdy pizza v restauraci byla s 21% daní a se sebou do krabice s 15% (stravovací služba/dodání zboží).

Tam, kde nevaří pivo opravdu podražilo a může za to EET...
Bohužel neprošel návrh na snížení sazby DPH u sudového piva, který by byl darem z nebes pro venkovské hospody, kde se točí hlavně pivo a snížená sazba na jídlo a nealko jim příliš nepomůže. Ministr financí Babiš nicméně přislíbil, že se o snížení DPH na pivo bude pokoušet i do budoucna tak, aby „tekutý chléb národa našeho“ nemusel zdražovat.
Podražilo ve vaší hospodě pivo?