84 % Čechů se přejídá. Čím to je? Jedním aspektem může být apetit, dále také spořivost, protože nechceme vyhazovat jídlo. Patologickým přejídáním trpí jedna třetina mladých rodin. Občasné přejídání je běžné u 97 % jedinců s vysokým BMI indexem. Tyto závěry vyplynuly z průzkumu Nadace Kooperativa „Česká rodina žije“.
Příčiny přejídání
S přejídáním má zkušenosti osm z deseti českých domácností. 65 % dotazovaných uvádí, že jim jídlo prostě chutná. Od dětství nás ovlivňuje typická věta rodičů: „Dokud to nedojíš, tak neodejdeš od stolu.“
„Čtvrtina lidí se raději přejí, než aby jídlo vyhodila. Přesvědčení, že „dojídání“ je správné, platí jen do určité míry. Pokud spořivost stimuluje nezdravou konzumaci, tak to zdraví rodiny výrazně poškozuje,“ říká socioložka Jiřina Šiklová.
Jak stárneme, stáváme se střídmějšími
Když se podíváme na domácnosti do 25 let věku, je přejídání běžné u 35 % z nich. U střední generace se přejídá už jen jedna čtvrtina. Nejlépe jsou na tom senioři. Nadměrně jí pouze 19 % dotázaných. Mohlo by se zdát, že častěji se přejídáme sladkostmi a různými pochutinami. Opak je pravdou. Větším problémem jsou obědy a večeře.
„Zajímavou skutečností je, že v 84 % případů se lidé přejídají napříč společností, a to nezávisle na prostředí, ze kterého pocházejí. Nejhůře jsou na tom ti, kteří kvůli jídlu již trpí zdravotními problémy. Zatímco časté přejídání uvedlo pouze 15 % lidí s tzv. optimální vahou, u lidí s nadváhou tvoří tato skupina 22 %. U obézních lidí je situace nejvážnější. Často se přejí 32 %, občas celých 97 %. Prakticky neustále se přejídá 7 % lidí s podváhou, 4 % s optimální váhou a nadváhou a 9 % obézních jedinců,“ varuje analytik pojišťovny Kooperativa Petr Hartoš.