Pokud EK žádost definitivně schválí, budou mít domácí pivovary možnost používat chráněné zeměpisné označení "České pivo" na svých výrobcích, pokud splní přesně definované podmínky. Tuzemské pivo je podle odborníků jedinečné, a to jak díky použitým surovinám - odrůdám ječmene a chmele, tak i technologií výroby, která je odlišná než ve většině jiných zemí.
Česká republika usilovala více než tři roky o možnost zápisu názvu „České pivo“ jako chráněného zeměpisného označení v Evropské unii. Žádost o registraci podali čeští pivovarníci prostřednictvím Úřadu průmyslového vlastnictví a Stálého zastoupení ČR v Bruselu Evropské komisi (EK) krátce po přistoupení ČR k Evropské Unii v roce 2004.
Během následujících šesti měsíců může EK k žádosti obdržet případné námitky třetích stran. Teprve poté bude ochrana definitivně stvrzena a název bude zapsán do registru.
Systém chráněných označení vznikl v roce 1992 se smyslem ochránit názvy kvalitních zemědělských a potravinářských výrobků, které si získaly věhlas v EU i ve světě, před konkurencí produktů neprávem se za tyto produkty vydávajících – tj. ochrana proti zneužívání věhlasu kvalitních výrobků; cílem je rovněž ochránit spotřebitele před nežádoucím klamáním a také propagovat systém kvality EU navenek, tj. vůči třetím zemím vytvářet světový standard /pozn. dlouhodobé úsilí o plnou uznatelnost v rámci WTO.
Zdroj: Ministerstvo zemědělství ČR